Geschiedenis

Even terug in de tijd

Kapitein Joost is de trotse eigenaar van Rederij Vooruit in Harlingen

De geschiedenis van deze rederij gaat inmiddels al 50 jaar terug.
Nu is onze stoere zeebonk Kapitein Joost nog niet zo oud dat hij daar zelf bij betrokken was, maar ook grote kapiteins zijn ooit kleine piraten geweest…

Meneer Bakker

In 1964 zeilde de vader van Kapitein Joost, meneer Bakker, met een zeilschool over de Friese Meren.
De frisse wind waaide kennelijk goede ideeën in zijn hoofd, want in 1965 begon meneer Bakker zelf een zeilschool. Hij huurde een aantal BM’ers (16 kwadraat) en Zeilschool Vooruit was een feit. Vanuit een gebouwtje bij een boer in het Friese plaatsje Balk runde meneer Bakker zijn zeilschool, terwijl er werd overnacht in het hooi en gekookt op butagas.

In 1968 ging het meneer Bakker behoorlijk voor de wind.
De boer kreeg dit inmiddels ook in de gaten en vond dat de huurprijs voor het gebruik van het land wel omhoog kon. Meneer Bakker dacht daar vanzelfsprekend anders over en ging vervolgens op zoek naar een eigen boerderij. In de Friese Elfstedenstad IJlst vond hij de perfecte locatie en nog diezelfde winter liet hij de boerderij verbouwen tot jeugdherberg.
Met de aankoop van een tjalk mocht Zeilschool Vooruit zich de eerste varende zeilschool van Nederland noemen en Rederij Vooruit werd geboren.
In 1969 kwam er nog een groot schip bij, de Nooit Volmaeckt. Dit schip werd niet meer voor de zeilschool gebruikt, maar het werd enkel ingezet om met gasten over de Waddenzee en het IJsselmeer te varen.

Van zeilschool naar rederij

Vanaf toen breidde de rederij zich ieder jaar uit en Kapitein Joost sluit zich aan bij het levenswerk van zijn vader. Vandaag de dag varen er alleen vanuit thuishaven Harlingen al 35 schepen van de rederij, herkenbaar aan de blauwe vlag met een witte V.

Ondanks de groei van de rederij hadden Kapitein Joost en zijn vader nog genoeg ambities en in 2001 namen ze een kleine rederij in Zoutkamp over.
Vanaf 2002 zeilt de succesvolle rederij ook vanuit Den Oever en zelfs op de Oostzee kun je twee schepen tegenkomen van Vooruit!

Restaurant de Admirael

Om hun gasten het volledige plaatje aan te kunnen bieden, openden de Bakkers in 1985 Restaurant de Admirael in Harlingen.
Hier kan voor of na de zeiltocht worden aangeschoven voor fun-cooking in de vorm van fondue of gourmet!

De avonturen van Kapitein Joost zijn volledig en divers. Staat uw arrangement of specifieke wens niet in ons rijtje? Aarzel niet maar neem contact op.

Boek nu of vraag meer informatie aan

Activiteiten

Voor ieder wat wils

Onze activiteiten zijn spannend, vernieuwend en gezellig. Waar wacht je nog op? Plan een activiteit en beleef een dag zoals je die nog nooit beleefd hebt.

Joost vertelt

No public Twitter messages.