Geschiedenis

Hoe het ooit begon…

Kapitein Joost is de trotste eigenaar van Rederij Vooruit. De geschiedenis van deze grote en gastvrije rederij gaat al bijna 50 jaar terug. Nu is onze stoere zeebonk Kapitein Joost nog niet zo oud dat hij daar zelf bij betrokken was, maar Kapitein Joost heeft ook een vader…

Meneer Bakker

In 1964 zeilde meneer Bakker, toen nog student, met een zeilschool over de Friese meren. De frisse wind waaide kennelijk goede ideeën i n zijn hoofd, want in 1965 begon meneer Bakker zelf een zeilschool. Hij huurde een aantal BM’ers (16 kwadraat) en bij een boer in het Friese Balk werd er in het hooi overnacht en gekookt op butagas. Zo makkelijk ging dat. Zeilschool Vooruit was een feit.

In 1968 ging het meneer Bakker behoorlijk voor de wind en dat had de boer ook in de gaten. De huurprijs voor het gebruik van de boerderij kon wel omhoog, vond hij. Meneer Bakker dacht daar vanzelfsprekend anders over en ging op zoek naar een eigen boerderij. Hij vond deze in IJlst. Diezelfde winter liet hij de boerderij verbouwen tot jeugdherberg en hij kocht een tjalk. Met deze aankoop werd zeilschool Vooruit de eerste varende zeilschool van Nederland: overdag zeilen in de BM’ers en ’s avonds eten en feesten op de grote tjalk.

De aankoop van de tjalk was ook gelijk het begin van rederij Vooruit. In 1969 kwam er nog een groot schip bij, de Nooit Volmaeckt. Dit schip werd niet meer voor de zeilschool gebruikt, maar het werd alleen ingezet om met gasten over de Waddenzee en het IJsselmeer te varen.

Uitbreiding

Vanaf toen breidde de rederij zich ieder jaar uit en Kapitein Joost sluit zich aan bij het levenswerk van zijn vader. Op het moment varen er alleen al vanuit de haven van Harlingen 32 schepen van de rederij. Ze zijn tegenwoordig makkelijk te herkennen: Ze varen met een eigen vlag in de top, een blauwe met een witte V.

Ondanks de groei van de rederij hadden Kapitein Joost en zijn vader nog genoeg ambities en in 2001 hebben ze een kleine rederij in Zoutkamp overgenomen. Vanuit daar varen ze met zes schepen over het Lauwersmeer en de Waddenzee. Vanaf 2002 zeilt de succesvolle rederij ook vanuit Den Oever en zelfs op de Oostzee zeilen twee schepen van rederij Vooruit!

In 1985 is er overigens ook nog een restaurant geopend op het Havenplein in Harlingen: De Admirael. Hier kunnen gasten van de rederij genieten van een begin- of afscheidsdiner.

De avonturen van Kapitein Joost zijn volledig en divers. Staat uw arrangement of specifieke wens niet in ons rijtje? Aarzel niet maar neem contact op.

Boek nu of vraag meer informatie aan

Activiteiten

Voor ieder wat wils

Onze activiteiten zijn spannend, vernieuwend en gezellig. Waar wacht je nog op? Plan een activiteit en beleef een dag zoals je die nog nooit beleefd hebt.

Joost vertelt

No public Twitter messages.